הצבת מטרות ויעדים לשנה החדשה

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם אייזן
הצבת מטרות ויעדים
בעולם העסקי והחברתי מקובל לבנות תוכנית עבודה שנתית, להציב מטרות ויעדים ולבחון מדדי הצלחה. אולם כאשר אנו מגיעים לחיים הפרטיים היכולות הללו לא באות לידי ביטוי. בפוסט הבא אני מראה כיצד ניתן להציב מטרות ויעדים ברמה האישית ולהפוך חלומות גדולים לתוכנית פעולה פרקטית

שתפו את הפוסט:

כולנו יודעים שכל עסק או עמותה צריכים מטרות ויעדים, אך מה לגבי החיים שלנו? המרחבים האישים אינם נכנסים על פי רוב לתוכניות עבודה, מטרות ויעדים, שנות תקציב ומדדי הערכה. מרחבים אלו נשארים לא פעם ליד הגורל, לזרימה להזנחה. תחילתה של שנה חדשה מהווה הזמנות להציב לגשת גם למרחבים אלו ולהציב בהם מטרות ויעדים.

ראש השנה (היהודי, האזרחי או התמילי) הוא הזדמנות נפלאה לעצור לרגע מהמולת היום יום, קחו דף ועט (או פתחו קובץ במחשב) ותתחילו לרשום. בתחילה רפלקציה קטנה על השנה שהייתה לכם: היכן הצלחתם והיכן פחות? מה הרים אתכם ומה דווקא הוריד? מה למדתם השנה? אילו הכרויות חדשות היו לכן?

לאחר שתסיימו את שלב הסיכומים הציבו מטרות ויעדים לשנה העומדת בפתח.

בפוסט הבא אראה כיצד אני בונה את תוכנית הפעולה שלי, מה עובד לי יותר ומה עובד פחות וכיצד המרחב האישי מוזן מהמרחב המקצועי ולהפך.

אברהם אייזן, ייעוץ אסטרטגי: הצבת מטרות ויעדים לשנה החדשה

 

לאן אתם רוצים לנווט את ספינת חייכם?

הצבת מטרות ויעדים כדרך למימוש תמונת עתיד רצויה

מטרות ויעדים הם נגזרת של המקום אליו אנו מכוונים, היעד אותו אנו שמים בוויז האישי שלנו. אליו אנו מגיעים באמצעות שימוש במצפן האישי המראה לנו את הדרך בה אנו הולכים. לכן השלב הראשון הוא להבין מהו המקום אליו אנו רוצים להגיע? מהם הערכים החשובים לנו להגשים? ומהם ההישגים שאם נגשים אותנו יקנו לנו תחושה של משמעות והצלחה?

אחד התרגילים שלמדתי במכון, "לכל אדם ישי שביל", הוא כתיבת תמונת עתיד. לקחתי דף חלק וכתבתי לעצמי כיצד אני רוצה לראות את עצמי בעוד חמש שנים, לא נשארתי ברמת הכותרת אלא ממש תיארתי את המראה, את שגרת היום שלי ואת הנושאים בהם אתעסק. תמונת העתיד, החיים אותם אני רוצה לחיות סייעו בידי להבין מה חשוב לי ומהו היעד אליו אני רוצה לכוון את מצפן האישי שלי. למי שחש בנוח עם הבעה שהיא פחות מילולית ויותר גרפית כדאי לפנות לאפיקים של תרשימים או ציורים. טמפלטים של מפות חשיבה/חלימה/חזון, VISION BOARD, יש אינספור טמפלטים שמיועדים לגילאים ותחומים שונים. לא משנה מהי הצורה האהובה עליכם, העיקר שתצאו מהתהליך עם מפה אישית המראה לאן פניכם מועדות.

לאוהבי הטכנולוגיה מומלץ לעבודה עם אפליקציות או אתרים המספקים טמפלטים הניתנים לגישה מרחוק, לשיתוף ולבחינה של קצב ההתקדמות. אני התקשתי לשלב עוד אפליקציה בחיי, אך לאוהבי האפליקציות כדאי להכיר את MIND-MEISTER.

השנה בחנתי את רשימות המטרות שהצבתי לעצמי בעשר השנים האחרונות, הופתעתי לראות שאני מחפש את אותן עקרונות. כלומר היעד אליו אני מכוון לא השתנה אלא רק הדרכים בהן בחרתי להגשימו. פעמים השינוי התקיים בשל שינוי מקום עבודה ופעמים בשל החברה וההקשרים החברתיים בהם אני פועל. בכל תקופה התפאורה השתנתה אך לרוב התפקידים שלקחתי על עצמי והכיוונים אליהם ניתבתי את חיי היו דומים.

מודל SMART: הצבת מטרות ויעדים שלב אחרי שלב

סטיבן קובי גורו של עזרה עצמית וניהול
סטיבן קובי- גורו של אפקטיבית

סטיבן קובי גורו הניהול שהלך לעולמו לפני תשע שנים, השאיר אחריו עולם ומלואו של תכנים המסייעים ליצור חיים אפקטיבים לארגונים וליחידים. בספרו, שבע הרגלים לאנשים אפקטיבים במיוחד (אור עם, 1989). מזקק קובי את מודל SMART להצבת מטרות ויעדים.

  • S ספציפי– להגדיר במדויק מהי המטרה. אל תספקו במטרה אמורפית- לחיות חיים בריאים. אלא כתבו אני רוצה BMI מסוים, להתמיד בפעילות גופנית מדי שבוע כשלושים דקות בכל פעם, להפחית סוכרים מכמות X ל-Y וכו'.
  • M מדיד– לדעת איך אנו מודדים את היעדים שלנו. באופנים שניתן לבחון את התפתחותם לאורך זמן.
  • A ישים– יעדים שנמצאים תחת אחריותנו. לדוגמא למגר את הקורונה העולמית זהו יעד לא ישים, אך מאידך לבחור ללמוד שפה חדשה או להרחיב את עולמות הדעת בהחלט נמצא בטווח הישימות האישי.
  • R רלוונטי– רלוונטי לחיים שלנו ולמציאות החיים היום יומית שלנו. כאשר אנו בוחרים יעדים שידת הרלוונטיות שלהם ליום יום שלנו מוגבלת, אנו למעשה גוזרים את גורלנו מראש. גורל של אי הצלחה.
  • T מעוגן בזמן– לפרק את היעדים והמטרות למשך זמן. להשיג יעד עד תאריך מסוים, לבחון את מידת ההשתפרות על פי תקופה.

התוכנית השנתית שלי

לאחר שגיבשתי לעצמי תמונת עתיד הכוללת את הערכים המרכזיים שחשובים לי. הצבתי מטרות על פי תחומים: קריירה, משפחה, התפתחות אישית, יחסים בינ-אישיים. לכל מטרה הצבתי כחמש יעדים שניתן לפרוס אותם לאורך השנה. את היעדים הללו הכנסתי לטבלת אקסל וכך אני יכול לציינן מ1-3 מה עשיתי על מנת להתקדם למימושם. בתוך כמה חודשים יצרתי מסד נתונים שהראה לי בחיתוך יומי, שבועי וחודשי את מצבי. לאחר תקופה החלו לעלות התובנות, השאלות והשיקופים של הפעולות שאני מקיים.

באילו ימים קשה לי יותר להתמקד ביעדים. מהם התחומים בהם אני מתקשה לממש את היעדים .

לצד החלק הכמותי כתבתי גם חלק איכותני בו הוספתי שתי עמודות.

סיכום מילולי של כל יום פעילות (מדובר על 5 שורות) את במרחק זמן הן מהוות קידוד חשוב להבנה מה התרחש באותו יום ומהם הצעדים המשמעותיים שנקטתי.

תובנות חדשות שלקחתי מהיום. לא בכל יום לקחתי תובנה ששווה להעלות על הכתב, אך גם 3 תובנות בשבוע מציבות אותי בסוף שנה עם למעלה מ-100 תובנות על עצמי, על הקריירה ועל האופן בו אני מתנהל בעולם. 100 תובנות בשנה זה המון! תעשו לבד את המכפלות על פני שנים והרי לכם מכפיל כוח עוצמתי לשיפור אישי ומקצועי. (ותודה לאליאב אללוף על התובנה הזו שהובילה אותו לכתוב כבר שני ספרים עמוסים בתובנות)

השילוב בין מדדים כמותיים לבין הסיכום המילולי, הצליחו לחבר בין סיבה ותוצאה, בין קשיים לבין הישגים.

אברהם אייזן, ייעוץ אסטרטגי: הצבת מטרות ויעדים לשנה החדשה

 

עמידה במטרות ויעדים הם מסלול מתמשך

מימוש מטרות ויעדים, הסוד טמון בהתמדה

כולנו מכירים את הרגע בוא אנו מקבלים החלטה לרדת במשקל, להתנזר ממזונות משמינים ולאמץ אורח חיים בריא. אני מקבל על עצמי את ההגבלות הללו מידי שנה, אך כעבור חודש במקרה הטוב אחרי שיש שיפור קל אני בוגד בעצמי וההבטחות העצמיות נשארות במחברת. העיקרון שזנחתי הוא עיקרון ההתמדה.

אין ספק שינוי התנהגותי הוא תהליך שאינו נגמר בזבנג וגמרנו, אלא מסע אישי הכרוך בהקניה והטמעה של הרגלים לאורך זמן.

מטרות ויעדים שאינן מתכתבות עם אורח החיים שלנו, עם צורת העבודה המקובלת בארגון בו אנו עובדים או להווי הצוות שלנו. יהפכו ממנוע של צמיחה והתקדמות לגורמים מעכבים המעודדים דווקא תסכול ותחושה מתמדת של חוסר הלימה בין הרצון להגשמה לבין מציאות חיינו.

הקניית הרגלים כדרך חיים

מצאתי את ספרו של ג'ימס קלייר, Atomic Habbits, (תורגם לעברית בהוצאת מטר) פרטנר מצוין להתחלת השינוי המיוחל. בין שלל הטיפים שהספר מאכלס אהבתי שניים שמתחברים להצבת מטרות ויעדים.

  1. ביחרו יעדים ברי השגה שניתן לשלב אותם בשגרת היום. מקמו אותם במסגרת זמן סדורה כך שאם ברצונכם לשפר יכולות בשפה זרה, קיבעו בלו"ז מסמרות לתרגול, לקריאה. אך לא באופן אמורפי של 30 דק' ביום. אלא ממש מקמו את הפעולה ביום לדוגמא בקפה של הבוקר לקרוא בכל יום כתבה בעיתון כלכלי באנגלית וכו'.
  2. חלקו את היעדים לתתי משימות לצעדים קטנים של שיפור מתמיד. חישבו על כך שיפור של 2% בשבוע מוביל בסוף שנה לשיפור של -100% בביצוע!

זה הזמן לסלוח

הקושי המרכזי בהצבת מטרות ויעדים הוא הפחד מהתחייבות. פעם אחר פעם עולה השאלה, ואם לא אצליח?

כתיבת תוכנית עבודה היא דבר מחייב ששם את מעשינו תחת בחינה וביקורת (איכותנית וכמותית). בשונה ממקום עבודה, כאן אנו המנהלים של עצמנו. איננו יכולים להתפטר אלו החיים שלו לטוב ולרגע. נגזר עלינו לחיות עם עצמנו, החיבור הבלתי נפרד הזה מצריך אותנו להיות סלחניים. להתבונן במעשים שלנו בפרספקטיבה רחבה של עליות ומורדות. לבחון את עצמנו באפטיה ולהבין שאנו כל החיים בתהליך של שינוי, התאמות והתקדמות. גייסו לסיום קצת הומור פנימי ופרספקטיבה שמפרידה בין הדברים החשובים באמת לבין יעדים הבאים והולכים. בהצלחה

עוד על הצבת יעדים ומטרות קיראו בטור שלי, מודעות עצמית לראות מעבר ליעדים ולמשימות

מטרות ויעדים לשנה החדשה

איך מציבים מטרות ויעדים? איך עוברים מתוכנית לפעולה שניתן ליישם?
בכל שנה רבים מציבים לעצמם מטרות ויעדים אך רק מעטים מגשימים. למה? כי החיים חזקים יותר, כי יש עומס משימות וכי תהליכי ההטמעה הם קשים. בסרטון הבא אראה לכם חמישה שלבים שיעזרו לכם להפוך מטרות ויעדים לתוכנית עבודה ישימה.

רישום לניוזלטר

הירשמו לקבלת תובנות וכלים אפקטיביים, לא יותר ממייל בחודש

ייעוץ אסטרטגי

לא ניתן לחולל שינוי עיסקי או חברתי ללא יצירת שותפויות ואיגום משאבים. פיתוח שותפויות איננו מותרות אלא הכרח לקידום מיזמים ברי קיימא ולשיפור המענים הניתנים ללקוחות הקצה.

הרשמה לניוזלטר

אנחנו לא שולחים ספאם!

הרשמה לניוזלטר

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

אברהם אייזן: נטוורקינג כמנוע צמיחה אסטרטגי. תכנון אסטרטגי

נטוורקינג כמנוע צמיחה אסטרטגי

בעולם בו ההתפתחות הכלכלית מבוססת על  הפיכת ידע למידע שימושי ל- נטוורקינג יש תפקיד מכריע ביכולת שלנו להתפתח ולהשיג תוצאות.

אברהם אייזן, ייעוץ אסטרטגי: אסטרטגיית שיווק ממותרות לחובה

אסטרטגיית שיווק, ממותרות לחובה

אסטרטגיית שיווק זורקת אותנו לעולמות התאגידים. למיקרוסופט, אפל ולאל-על יש אסטרטגיות שיווקיות. איך זה קשור לעולם העמותות שבא להרבות טוב

אברהם אייזן | יועץ אסטרטגי: סיכום שנה ככלי לתכנון אסטרטגי

סיכום שנה ככלי לתכנון אסטרטגי

פתיחתה של שנה חדשה מהווה הזדמנות לעצור משטף החיים ולהתבונן מקצועית ואישית על ההישגים, האתגרים וגם על הכישלונות. אני מנצל

דילוג לתוכן