סיכום שנה ככלי לתכנון אסטרטגי

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם אייזן
אברהם אייזן | יועץ אסטרטגי: סיכום שנה ככלי לתכנון אסטרטגי

שתפו את הפוסט:

פתיחתה של שנה חדשה מהווה הזדמנות לעצור משטף החיים ולהתבונן מקצועית ואישית על ההישגים, האתגרים וגם על הכישלונות. אני מנצל את תקופת הזמן שבין ראש השנה ליום הכיפורים להתבוננות שכזו. עבורי סיכום שנה אינו רק מפגש עם עצמי אלא כלי לתכנון אסטרטגי המסייע בלמידה פעילה המאפשרת ללמוד מהעבר ולשפר את פני הבאות.  בפוסט הבא אני אשתף בשיטה שמלווה אותי כבר עשור ומסייעת לי לסכם, לבחון בצורה ביקורתית תכנון מול ביצוע ולסיום לתכנן את השנה הבאה. אלו ממכם שכבר רוצים לקרוא על הצבת מטרות ויעדים לשנה החדשה מוזמנים לעבור  לפוסט בנושא. אך אלו שעדיין רוצים להמשיך ולסכם מוזמנים ללמוד על  סיכום שנה ככלי לתכנון אסטרטגי.

תכנון אסטרטגי שלב #1: סטינג

התבוננות דורשת התרגעות. לא ניתן לעשות אותה על הדרך אלא יש לתת לה את הכבוד המתאים. פנו לעצמכן מסגרת זמן ביומן (אני מפנה שעתיים) הכינו כוס קפה וודאו שיש  לכם פינה שקטה לכתיבה. יש מי שיעדיפו לכתוב את ההתבוננות במחשב וישנם כאלו שהמחשבות מתעוררות אצלם דווקא בכתיבה עם דף ועט. מניסיוני, כתיבה במחברת מתאימה יותר לכתיבת רצף  תודעה בעוד שכתיבה במחשב יותר מתאימה לכתיבה תבניתית, המאפשרת מעקב אחר ההתפתחות לאורך השנים. אני מסתייע בקובץ וורד שמלווה אותי עשור ובכל שנה אני פותח עמוד חדש מסכם את השנה ומציב יעדים לשנה הבאה.

תכנון אסטרטגי שלב #2: רפלקציה אישית

אחרי שהתרווחתם בכיסא. הגיע הזמן להציב את השאלות שיאפשרו לכם להתמקד. מומלץ להתחיל בסקירת המימד האישי ורק לאחר מכן לעבור לממד המקצועי. סטיבן קובי בספרו, שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד,  מצביע על הקשר בין הממד האישי למקצועי. לשיטתו פיתוח האישיות, היחסים הבינ-אישיים והעולם הערכי הם המכונה שמאפשרת את הייצור המקצועי. בלעדיהם אנו דומים לאדם הרוצה להגדיל את הייצור מבלי להשקיע באמצעי הייצור. ולכן התמקדות במשימתיות בלבד יכולה להביא להצלחה רגעית אולם בטווח הארוך אתם עתידים להפסיד. לכן כדרכו של סטיבן קובי אני מתחיל בסיכום אישי ומשם עובר לסיכום מקצועי.

תכנון אסטרטגי שלב #3: הצבת שאלות הבוחנות התפתחות אישית

החלו בכתיבה חופשית, כדי להתחמם, רישמו איך עברה לכם השנה? אילו רגשות עלו בכם?  אם אתם מתקשים בכתיבה אתם יכולים להסתייע בתמונות / שירים / ציטוטים שאהבתם לאורך השנה אשר יעזרו לכם להיפתח. תופתעו לגלות כמה קולאז' הסוקר את השנה שעברתם יכול לפתוח שיח פנימי של רגשות והתבוננות. לאלו שחפצים ביצירת קולאז' מומלץ לעזוב את ה-WORD ולעבוד דווקא עם תוכנות כמו פאדלט.

לאחר הכתיבה החופשית עברו לשאלות יותר ממוקדות

  1. שלושה הישגים מרכזים מהתחום האישי (זוגיות, יחסים משפחתיים, יחסים חברתיים)
  2. איך אתם מרגישים עם הגוף שלכם- משקל, כושר גופני, מסת שריר
  3.  כיצד התפתחתם ברמה האישית: קורסים שלקחתם, ספרים שהשפיעו עליכם, שיחות משמעותיות, דברים חדשים שלמדתם.

תכנון אסטרטגי שלב #4: הצבת שאלות הבוחנות התפתחות מקצועית

אחרי שהתמקדתם בפן האישי הגיע השלב בו תתבוננו אל עבר הפן המקצועי. בשלב זה נתייחס להישגים מקצועיים

תכנון מול ביצוע- בחנו את היעדים שהצבתם בתחילת שנה ותראו את הפערים או את ההתקדמות מול

מהן הסיבות לפערים- האם היו פעולות שביצעתם שקידמו את הצלחתכם, אלו פעולות שביצעתם עיכבו אתכם.

במידה ואתם בתפקידי ניהול תשאלו האם סייעתם לעובדים שאיתכם לממש את מטרותיהם? אם כן אילו פעולות ביצעתם שסייעו בידי העובדים שלכם להגשים את מטרותיהם?

אם אתם ספקי שירותים התמקדו בלקוחות ובחנו האם סייעתם להם לעמוד ביעדים המקצועיים / עיסקיים?

תכנון אסטרטגי שלב #5: עברו מרפלקציה למעשה

לאחר שביצעתם את הכתיבה המסכמת (ממליץ לא לחרוג משלושה עמודים) , עיברו לשלבי התכנון. בססו אותם  על הידע שכבר צברתם בשנה החולפת. עתה אתם כבר יודעים במה אתם טובים ומוצלחים ובמה יש צורך לעבור עוד דרך. רק בחינת העבר מאפשרת להתרומם אל עבר העתיד ולהימנע מהמהמורות בהם נפלנו בשנה הקודמת, ולנצל את היתרונות וההצלחות של השנה החולפת. עוד על הצבת מטרות ויעדים כנסו לפוסט המוקדש בדיוק לכך, לפוסט בנושא. 

תכנון אסטרטגי שלב #6: סיכום שנה מצריך חמלה

רגע אחרי שהסיכום השנתי שלכם צבר תאוצה, אל תשכחו להיות חומלים כלפי עצמכם. בסיכום יש ממד לא פשוט של שיפוטיות.  היופי טמון באמירה, "כל עוד הנר דולק ניתן לתקן". כלומר לפניכם  עוד שנה שלמה שבה תוכלו לקחת את התובנות שעלו בסיכום השנתי ולהפוך אותם לתוכנית עבודה. תוכנית שבה תוכלו לשפר את המקומות שצריכים העצמה  הן בתחום  האישי והן בתחום המקצועי. בסופו של דבר אנו נמצאים במסע תמידי של שיפור והתמקצעות כך שלצד ההישגים החשובים ככל שיהיו יש לתת מקום לדרך ולתהליך המובילים אתכם (גם אם יש עצירות) אל המסע שבין הרצוי למצוי.

סיכום שנה: קישורים רלוונטיים

אני מאוד מאמין בכתיבה ככלי לפיתוח חשיבה ותכנון. להרחבה מוזמנים לשמוע שני פודקסטים שנותנים כלים נוספים בתחום:

ערן גפן מספר כיצד הוא בונה אסטרטגיית חיים באמצעות המחברת- לחץ כאן

שלומי חסטר- הכוח של דף ועט- ניהול יומן  אישי ככלי לצמיחה- לחץ כאן

 

רישום לניוזלטר

הירשמו לקבלת תובנות וכלים אפקטיביים, לא יותר ממייל בחודש

ייעוץ אסטרטגי

לא ניתן לחולל שינוי עיסקי או חברתי ללא יצירת שותפויות ואיגום משאבים. פיתוח שותפויות איננו מותרות אלא הכרח לקידום מיזמים ברי קיימא ולשיפור המענים הניתנים ללקוחות הקצה.

הרשמה לניוזלטר

אנחנו לא שולחים ספאם!

הרשמה לניוזלטר

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

אברהם אייזן: נטוורקינג כמנוע צמיחה אסטרטגי. תכנון אסטרטגי

נטוורקינג כמנוע צמיחה אסטרטגי

בעולם בו ההתפתחות הכלכלית מבוססת על  הפיכת ידע למידע שימושי ל- נטוורקינג יש תפקיד מכריע ביכולת שלנו להתפתח ולהשיג תוצאות.

אברהם אייזן, ייעוץ אסטרטגי: אסטרטגיית שיווק ממותרות לחובה

אסטרטגיית שיווק, ממותרות לחובה

אסטרטגיית שיווק זורקת אותנו לעולמות התאגידים. למיקרוסופט, אפל ולאל-על יש אסטרטגיות שיווקיות. איך זה קשור לעולם העמותות שבא להרבות טוב

דילוג לתוכן