אסטרטגיית שיווק, ממותרות לחובה

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם אייזן
אברהם אייזן, ייעוץ אסטרטגי: אסטרטגיית שיווק ממותרות לחובה

שתפו את הפוסט:

אסטרטגיית שיווק זורקת אותנו לעולמות התאגידים. למיקרוסופט, אפל ולאל-על יש אסטרטגיות שיווקיות. איך זה קשור לעולם העמותות שבא להרבות טוב בעולם? ללא מטרה ריווחית? מדוע אנחנו העוסקים בחינוך / רווחה / קליטת עלייה (הקיפו את האפשרות הנכונה), צריכים לעסוק בשיווק? אנחנו מעדיפים להשקיע את המשאבים שלנו בפיתוח תוכן, בהכשרות ובהרחבת סל המענים. אני שומע את הטענות הללו פעם אחר פעם כאשר אני מבצע תהליכי ייעוץ אסטרטגי בעמותות. כמי שגדל בעולמות הללו בעשרים השנים האחרונות אני מבין את השיח ובעיקר את החשש. אך הזמנים השתנו והיום אפשר להגיד בצורה חד משמעית, עמותות ומיזמים חברתיים שלא ישקיעו בשיווק קשב ניהולי, תכנון ומשאבים כלכלים פשוט לא יצליחו לשרוד. יהיה להם קשה לגייס תרומות, לפתח שותפויות ולמכור את מרכולתם בין אם בכסף ובין אם בקבלת תשומת הלב של משתמשי הקצה. בקיצור, אסטרטגיית שיווק כבר אינה NICE TO HAVE אלא חובה מקצועית. איך מתחילים את המסע? בפוסט הבא אציב את הקווים המנחים שיעזרו לכם לצאת למסע בשלום.

אסטרטגיית שיווק מתחילה בזיהוי קהל היעד

אנו חיים בעולם של שפע בו ישנה תחרות גבוה על קשב ומשאבים. לא משנה אם אתם רוצים לקדם רעיון או שירות עליכם לדעת שהוא אינו מתאים לכולם. ככל שנהייה יותר ממוקדים כך נוכל לדייק את המסר ולהבין למי המוצר שלנו מיועד. שימו לב שאתם מבחינים בין משתמשים (מי שנהנה מהשירות)  לבין לקוחות (מי שרוכש את השירות). עליכם לזהות את שני הקהלים ולמפות אותם. אני אוהב להסתייע בתמונות בהם מופיע הלקוח האידיאלי, להעניק לו ביוגרפיה  מלאה משם ומקום מגורים ועד תחביבים. אחרי שיש לי דמות מלאה אני פונה לאופני השימוש שלו עם המוצר שלי, מדוע הוא אמור לעניין אותו. על איזה צורך אישי המוצר / הרעיון נותן לו מענה. 

נדיר שלקוחות יתעניינו בכם, לרוב הם רואים בכם אמצעי למתן פתרון למצוקה המטרידה אותם. הם יכולים להיות חביבים ומנומסים אך אל תתבלבלו, האינטרקציה נובעת מתוך רצון למצוא מענה לבעיה שאינה אתם.

פעמים רבות אני רואה מנכ"לי עמותות מספרים באריכות  ללקוח הקצה על הארגון, מטרותיו והמבנה הארגוני שלו. ורק לאחר דקות מייגעות של סיפורים שהקשב כבר נודד הם מגיעים לעיקר ומראים כיצד השירות שלהם רלוונטי לשומע. זו טעות הנובעת מבעיית עומק בהבנה, הסיפור הוא לא אתם אלא הלקוח.

פיתוח משאבים לעמותות: מפו את אזורי הכאב

זיהוי צרכי הלקוחות  צריך להיעשות באמצעות שאילת שאלות. תתפלאו עד כמה אנשים אוהבים לספר על עצמם, על הצלחותיהם וגם על האתגרים איתם התמודדו. החליפו את הנאומים בפסקת פתיחה קצרה של מה אתם עושים ועברו לשאלת שאלות. הפגישה תזרום, העיניים יפתחו ואתם תסווגו כמאזינים טובים. חשוב בשלב הזה להבין את אזורי הכאב, התמקדו במתן מענה לשאלה- מהי הבעיה שהלקוח רוצה לפתור.

סת גודין בספרו המופתי, זהו שיווק! (מטר, 2020) מסביר שאנשים שקונים מקדחה לא מתעניינים בכלי או בחור שהוא יודע ליצור בקיר. אלא בתמונה שהם רוצים לתלות. יתרה מכך גם התמונה לא מעניינת אותם, אלא הרגש שהיא תיצור לאחר שתוצב על הקיר. בקיצור כשאנשים קונים מקדחה הם למעשה רוצים תחושה של ביתיות והנאה מאסתטיקה. המקדחה היא רק תחנה בדרך מהמצב של המצוי לרצוי. במקרה הזה תפקידכם לסייע להם לעבור במהירות בין השלבים, באמצעות מכירת המקדחה שאמורה לסייע ביצירת השינוי במהירות ובקלות.  אם נמשיך את האנלוגיה הזו כאשר אתם מוכרים מוצר עליכם להבין כיצד הוא מסייע ללקוח שלכם לפתור את הבעיה עימה הוא מתמודד. שוב הלקוח והבעיה היא העיקר ואתם רק אמצעי לטוב ולרע.

זהו שיווק- סת גורדין

פיתוח עסקי: הדגישו את הצעת הערך הייחודית

ישנם הרבה ארגונים / חברות  המציעים סל מגוון של פתרונות לבעיה. אתם צריכים לדייק מהי הצעת הערך הייחודית לכם. מה אתם יודעים לעשות שאחרים אינם יודעים לעשות. נסו להימנע ממילים כלליות שאינן אומרות כלום: מקצועיות, אמינות, שירותיות. כולם מציעים את מרכולתם באופן הזה. אתם צריכים ייחודיות ברורה שאין לאחרים. שימו לב שהייחודיות שאתם מציעים מתאימה לקהל היעד הייחודי אליו אתם משווקים. לדוגמא אם אתם משווקים יום סיור לבתי ספר ולמנהל יש תקציב מוגדר שהוא אינו יכול לחרוג ממנו הצעות החורגות מהתקציב מלהיבות ככל שיהיו אינן רלוונטיות. לכן במקרה הזה הצעת ערך ייחודית המדברת על איכות ומגוון אדיר פשוט לא רלוונטית ואף תיצור תסכול. לעומת זאת הצעת ערך ממוקדת המסבירה איך עם אותו תקציב אפשר להשיג גם סיור איכותי וגם לפתח מנהיגות / יצירתיות בקרב התלמידים, יכולה לשנות את התמונה.

אסטרטגיית שיווק מתמקדת בלקוחות

טעות נפוצה היא להתמקד במתחרים, להסתכל מה הם עושים ולהעתיק את מודל ההצלחה שלהם. זאת מבלי לקחת בחשבון את המבנה הארגוני השונה, את היכולות שלהם ואת האתגרים הייחודים להם (שבדרך כלל לא מפורסמים באתר). במקום זאת התמקדו בלקוחות אליהם אתם פונים ובצרכים להם אתם רוצים לתת מענה. ככל שתבינו לליבם, תמפו את השיקולים השונים שלהם לרכישה ואי רכישה. ובעיקר תבינו את המניעים השונים תוכלו להציע הצעות טובות יותר מהמתחרים. אני מציע להתמקד במדדים בהם הלקוח שלכם נמדד. כאשר יש לתת את הדעת הן על מדדים קשיחים. לדוגמא בבתי ספר מדדים שמציבה המדינה והרשות המקומית ממיצ"ב ועד אחוזי  גיוס. ומדדים רכים כדוגמת שביעות הרצון של ההורים. ככל שתתנו מענה על המדדים בהם נמדד הלקוח כך הצעת הערך שלכם תהייה רלוונטית יותר.

אסטרטגיית שיווק מצריכה מדדי הצלחה (KPI)

אסטרטגיית שיווק הינה חלק מתהליך אסטרטגי רחב וככזו היא חייבת להיות מדידה וברורה. כדי שהיא לא תעלם בים של מלל ומצגות. עליה להיות ממוקדת.

  • מספר לקוחות
  • סכום המכירה ללקוח
  • סוגי הרכישה מהקטגוריות השונות.

פיתוח עסקי לעמותות - ציירו מפת דרכים

אחרי שהגדרתם מי הלקוחות, מהם אזורי הכאב שלהם ובאילו אופנים אתם יכולים לסייע להם עברו לצייר את מפת הדרכים שתוביל אתכם מרעיון למכירות. מפת הדרכים אינה קדושה וישנן דרכים שונות שדרכן ניתן להגיע לארץ המובטחת. שימרו אותה גמישה ובחנו  מידי חודש שהיא אכן מובילה אתכם ליעדים הרצויים. על המפה תוכלו לסמן נקודות שדרכם תעברו במסע. משום שמדובר במסע משותף בו עליכם לפגוש את הלקוחות ולא ללכת לבדכם לאור ירח. חשוב מאוד לוודא שבשבילים אותם סימנתם הולכים גם הלקוחות שלכם. לדוגמא אם בחרתם לשווק ברשתות חברתיות וודאו שהלקוחות (לא המשתמשים) אכן נמצאים שם ויוכלו להתוודע אליכם.

נקודות שכדאי לסמן על המפה:

  • ציירו את מסע הלקוח שהלקוח עובר משלב ההיכרות איתכם ועד הרכישה.
  • הגדירו פלטפורמות מכירה  דרכן תוכלו לפגוש את הלקוחות- רשתות חברתיות\ניוז-לטר\קבוצות וואטס אפ.
  • כתבו תוכנית פיתוח לתוכן אורגני אותו תפתחו כדי להיחשף לקהלים שונים ולהיות רלוונטיים לצרכים שלהם.

הבחינו בין מיתוג - שיווק - מכירה

לאורך שלבי התכנון שימו לב שאתם מבחינים בין שלושת התחומים

מיתוג- הלקוח מכיר אותי ויודע לשייך למוצר שלי ערכים מסוימיים המבדלים אותי משאר הפתרונות הקיימים בשוק ומעניקים לו ערך ייחודי.  (KNOW)

שיווק- הפעולות שאני מבצע על מנת לקדם את המוצרים שלי, וליצור יחסי אמון ביני ובין הלקוח (TRUST)

מכירה- מעבר מהיכרות והערכה כלפי המוצר לשלב של ביצוע עיסקה (זהו שלב ההופך את הלקוח מפסיבי לאקטיבי והוא הקשה ביותר). (BUY)

אסטרטגיית שיווק מחייבת הקצאת משאבים

הקצאת משאבים כוללת הן השקעה של כסף נזיל והן השקעה לא מבוטלת של זמן וקשב ניהולי לאורך זמן. בתהליך שיווקי נכון אין זבנג וגמרנו אלא מדובר על תהליך שצריך לבוא אליו מוכנים ובלב חפץ. בחנו את ההשקעה אל מול ה-ROI (ההחזר ההשקעה) כאשר תציבו את המספרים תגלו  שמדובר על השקעה ולא על הוצאה.

לאחר שהחלטתם על הקצאת המשאבים אל תשלו את עצמכם שניתן לבצע את הפעילות במיקור חוץ מלא. לכל אורכו של התהליך עליכם להיות שם עם יד על הדופק. לבחון את הביצוע ובעיקר לוודא שהפעולות משרתות את אסטרטגיית השיווק שנקבעה.

תכנית עבודה רב שנתית

תכנית עבודה מסייעת לכם לקחת את מפת הדרכים ולחבר אותה לציר הזמן.  לכל תעשיה ותחום ציר זמן שונה ולכן ישנה חשיבות להכיר לעומק את השוק בו אתם עובדים. כך שמאמצי השיווק יהיו מותאמים ללוחות הזמנים על פיהם עובדים הלקוחות. לדוגמא ספקים המשווקים לבתי ספר צריכים להכיר את לוחות הזמנים של מערכת הגפ"ן  שמכתיבה למנהלים מתי עליהם להגיש את תוכניות לאישור. על פי הנהלים 70% מהפעילויות צריכות להיות מדווחות במערכת עד חודש נובמבר, ולכן מאמצי שיווק לא מסונכרנים שיתקיימו בדצמבר אינם רלוונטיים.  להיכרות זו ישנה משמעות אדירה על לוח החופשות של העובדים שלכם, על הזמנים בהם יש להוציא את הניוז-לטר ללקוחות ועל הימים בהם יש לתגבר את מוקד שירות הלקוחות. תוכנית עבודה מבריקה ככל שתהייה שאינה מסונכרנת עם חיי היום יום של הלקוחות, אינה אפקטיבית.

צאו לדרך

אחרי שיש בידכם יעד, מפה וצידה לדרך. אתם יכולים סוף סוף לצאת לדרך. יש מי שיבחר לעשות את הדרך לבדו ויש כאלו שישכרו מורה דרך שיוכל לקחת אותם לחוף מבטחים. בין אם החלטתם לצעוד לבד או אם שותף עיברו מתכנון לביצוע. בשלב זה  אשמח להיות שם עבורכם וללוות אתכם בבניית אסטרטגיית שיווק ובהוצאתה מהכוח אל הפועל.

"אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים" (ד"ר סוס)

רישום לניוזלטר

הירשמו לקבלת תובנות וכלים אפקטיביים, לא יותר ממייל בחודש

ייעוץ אסטרטגי

לא ניתן לחולל שינוי עיסקי או חברתי ללא יצירת שותפויות ואיגום משאבים. פיתוח שותפויות איננו מותרות אלא הכרח לקידום מיזמים ברי קיימא ולשיפור המענים הניתנים ללקוחות הקצה.

הרשמה לניוזלטר

אנחנו לא שולחים ספאם!

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

אברהם אייזן: נטוורקינג כמנוע צמיחה אסטרטגי. תכנון אסטרטגי

נטוורקינג כמנוע צמיחה אסטרטגי

בעולם בו ההתפתחות הכלכלית מבוססת על  הפיכת ידע למידע שימושי ל- נטוורקינג יש תפקיד מכריע ביכולת שלנו להתפתח ולהשיג תוצאות.

אברהם אייזן | יועץ אסטרטגי: סיכום שנה ככלי לתכנון אסטרטגי

סיכום שנה ככלי לתכנון אסטרטגי

פתיחתה של שנה חדשה מהווה הזדמנות לעצור משטף החיים ולהתבונן מקצועית ואישית על ההישגים, האתגרים וגם על הכישלונות. אני מנצל

דילוג לתוכן