אסטרטגיה היא המצפן שיאפשר לכם לנהל ולא להיות מנוהלים. לעצב את המציאות העסקית ולא להיגרר למים הסוערים של השוטף והדחוף או לשייט במלוא המרץ אל עבר הזדמנויות שאין ביניהם ובין העסק שלכם דבר וחצי דבר. למרות חשיבותה של התוכנית האסטרטגית, עסקים, ארגונים ועמותות נמנעים ממנה. ובכך מסכנים את עצמם, מבזבזים משאבים יקרים ונמנעים מעבודה ממוקדת למימוש הפוטנציאל הגלום בהם.
בפוסט הבא אפוגג את החששות ואראה כיצד כל בעל ובעלת עסק יכולים בכמה צעדים פשוטים לכתוב את התוכנית האסטרטגית של העסק שלהם.
מה ההבדל בין תוכנית עסקית לתוכנית אסטרטגית?
בשונה מתוכנית עסקית העוסקת בכאן ובעכשיו (יעדי מכירה, תמחור, לידים ולקוחות) התוכנית האסטרטגית תנסה לראות את האתגרים וההזדמנויות בטווח של חמש שנים. לכן לא נשנה אותה בכל שנה אלא ננסה לשמר אותה ורק לעדכן אותה במידת הצורך, כך שהיא תהווה את המצפן לפעולותינו.
בשנת 2019 פרסמו ד"ר יואל אסרף מהמכללה האקדמית רופין ועמיתיו מחקר שבחן 200 חברות ישראליות. במוקד המחקר עמדה השאלה, האם בעידן של שינויים כה תכופים עדיין יש מקום לתכנון אסטרטגי? מסקנתו הייתה חד משמעית.
למי מיועדת תוכנית אסטרטגית?
"גילינו שגמישות היא מאוד חשובה, אבל מתברר שהתכנון האסטרטגי הוא עוד יותר חשוב, באופן משמעותי. למה זה הגיוני? אם חברה רק מנסה להגיב אז היא מגיבה לאיום של מתחרה אחד או שניים או מגיבה להזדמנות רגולטורית. היא בעצם כל הזמן מזגזגת ולכן יש לה סיכוי טוב להיכשל. אם חברה מגיבה אבל יש לה דרך מסוימת, יעדים מאוד ברורים, היא בעצם מתאימה את עצמה למה שקורה בשוק אבל זה בא על בסיס מסוים של תכנון אסטרטגי. "הרבה מפחדים מתוכנית אסטרטגית כי העולם דינמי. ומה שאני בעצם אומר – אל תבנה תוכנית כדי לא להשתנות, אלא כבסיס לשינויים"
משום שאסטרטגיה היא למעשה תוכנית פעולה ארוכת טווח. כל בעל עסק קטן כגדול צריך תוכנית אסטרטגית. לא משנה אם אתם פרילנסרים או בעלי עסקים קטנים ובינוניים, אתגר ההתעלות מעל השוטף הוא חלק מהחוויה הקיומית שלכם. תוכנית אסטרטגית תאפשר לכם להבין בצורה טובה לאן פניכם מועדות ומתוך כך האם הפעולות הננקטות על ידיכם מקדמות אתכם אל עבר היעד הנכסף. או שלמעשה למרות ההשקעה הרבה אתם מתקדמים במהירות לכיוון הלא נכון.
תוכנית אסטרטגית טובה אינה צריכה לשבת בתיקיה נידחת במחשב, אלא יש לראותה ככלי ניהולי. המסייע לדייק את הפעולות לאורך השנה, כאמצעי להסברת העסק בפני שותפים ומשקיעים פוטנציאליים. ובמידה והתרחבתם גם כהסבר ממצה וממוקד לעובדים חדשים שיבינו לאן הספינה אליה הם העפילו מפליגה. משום שמדובר על מסמך אופרטיבי הקפידו על עמוד אחד מתומצת ובהיר שכל מי שיקרא אותו יוכל להבין בדיוק מהי המטרה ומהם הצעדים המרכזים המובילים מכאן לשם.
אסטרטגיה מתחילה בשאילת שאלות
השיטה שמצאתי כיעילה ביותר לכתיבת תוכנית אסטרטגית היא מיקוד בשאלות, העוקרות תבניות חשיבה ומאפשרות לראות את המציאות בזוויות חדשות ורעננות המאפשרות דיוק והמשגה. כדי למקד את התוכנית הצבתי בחמש שאלות המסייעות לי להסיר רעשי רקע ולהתמקד.
- מהי תמונת העתיד שלכם? כיצד תרגישו שמימשתם את הייעוד של העסק שלכם?
- מה הבעיה המרכזית שעליה אתם נותנים פתרון?
- מיהם קהלי היעד המתמודדים עם הבעיה, והאם הם יהיו מוכנים לשלם על הפתרון שלכם?
- מהו היתרון היחסי שלכם אל מול המתחרים?
- מהם חמשת הצעדים שיאפשרו לכם להפוך המענה המוצע על ידכם (המוצר) מרעיון למציאות
צאו לדרך
לא צריך לחכות לניסוח המושלם, החלו במענה על חמשת השאלות. לאחר שיהיו בידכם את התשובות הראשוניות אני ממליץ לפתוח POWER-POINT ולהתחיל להעלות את עיקרי הדברים. בשונה ממסמכים שבהם אנו יכולים להתפלסף במצגות אנו צריכים להיות ממוקדים ובהירים. אל תכתבו פסקאות אלא נקודות בלבד. התאמצו לזקק את התוכנית האסטרטגית שלכם בחמש שקופיות שישרטטו את תמונת העתיד שלכם, את הצעדים ההופכים אותם מרעיון מופשט למציאות.
אם הגעתם עד לכאן בוודאי תרצו כבר לצאת לדרך. בפוסט קודם שלי, תוכנית אסטרטגית בשישה שלבים, אני מתאר ונותן טיפים לבניית תוכנית אסטרטגית הלכה למעשה. מוזמנים להיכנס
אזהרת מסע! חלק בלתי נפרד מתהליך הכתיבה הוא להתמודד עם אתגרים ולתת מענה לשאלות קשות הנודעות בליבת העשייה של העסק. אל תמסמסו את האזורים הללו, התמודדו עימם, על פי רוב אלו האזורים מהם יבואו הכי הרבה תובנות ודיוקים לעשיה שלכם. זכרו אם לכם הדברים לא ברורים ככל הנראה גם ללקוחות שלכם הדברים עמומים.
מפחדים להתחיל? התחלתם ונתקעתם? אשמח לבוא ולסייע ולחשוב יחד איתכם ולהפוך אסטרטגיה ממילה במילון למצפן הארגוני והעסקי שלכם.