יצירת שותפויות אינה מהווה מותרות אלא הכרח קיומי לכל מיזם ועמותה. השותפות מאפשרת להרחיב מענים, להציע מענים משלימים ולאפשר לארגון להתבסס ולהתפתח. להקים שותפויות זהו אתגר המצריך השקעה מרובה. למרות המאמצים הרבים שותפויות רבות אינן מצליחות להתרומם מעבר לפרויקט הנקודתי ולהפוך לשותפות אסטרטגית היוצרת הזדמנויות. כך שהאנרגיה הרבה שהושקעה למעשה אינה מנוצלת ביעילות, וכך הארגונים עוברים משותפות לשותפות מבלי לבנות תשתיות ולהנות מפירותיה לאורך זמן.
בפוסט תמצאו כלים פרקטים להפיכת ההכרח להזדמנות היוצרת שותפויות ברות קיימא. לטובת העניין הצבתי עבורכם שמונה אבני דרך שיסייעו לכם להפוך שותפות להזדמנות. בואו נצא לדרך!
מקדו את הבעיה עימה אתם מתמודדים
השלב הראשוני לפני שמתחילים לחפש שותפים הוא לדייק את הצורך עליו המיזם בא לתת מענה. אף אחד אינו רוצה ליצור שותפות כדי לקיים את הארגון שאתם עומדים בראשו. יחד עם זאת לטובת פיתוח מענים מתוך ראיה חדשנית ואפקטיבית ניתן למצוא שותפים רבים בממשלה, בשלטון המקומי ובקרנות. לכן כבר בראשית הדרך יש לענות על השאלה, מהי הבעיה לה אתם מציעים פתרון?
מפו את זירת הפעילות
זיהיתם את הבעיה ויש לכם פתרון כיצד לתת לה מענה. עתה מפו השחקנים הרלוונטיים היכולים לסייע לכם להפוך את הרעיון למציאות (קרנות, גופים ממשלתיים, עמותות נוספות, עסקים הפועלים בתחום). בשלב המיפוי אל תשכחו גם את השחקנים שכבר נותנים מענה בתחום. הם יכולים להיות מהגזר העסקי, הציבורי והחברתי. הכירו אותם וזהו את מרחב ההזדמנויות שלכם אל מול מרחב האיום. זהו את היתרונות וחסרונות של כל שחקן, כך שתוכלו לדעת היכן מצוי מירווח ההזדמנויות שלכם (Opportunity Gap).
בשלב זה אני ממליץ בחום להסתייע במפת חשיבה העוזרת לייצר תמונה מתעדכנת וגרפית של המציאות בה אתם פועלים. ישנם טמלפטים רבים ברשת, אני אוהב את Mindmaster שמאפשרת ליצור מפות חשיבה דינאמיות במגוון רחב של צורות.
דייקו את הערך המוסף המוצע
לאחר איתור מרחבי האתגר , דייקו בצורה ברורה מהו הערך המוסף שאתם מביאים לטיפול. זכרו, איננו עובדים בחלל ריק, וככל הנראה קיימים כבר מענים מסוגים שונים. הכירו אותם לעומק וזקקו לעצמכם ולשותפים הפוטנציאלים מהו הערך המוסף שאתם מביאים עימכם?
המענה לשאלה זו ישוב ויעלה לאורך כל הדרך. לכן חשוב מאוד לעדכן את התשובה לאורך חיי המיזם ולבחון את התשובות כלפי פנים הארגון וכלפי השותפים. המענה על השאלות הללו יסייע לחדד את הייחודיות של המענה ויסייע בשמירה על הרוח החדשנית והיזמית בתוך הצוות.
בחרו את זירת הפעילות
רגע לפני שיוצאים לדרך כדי לפנות לשותפים פוטנציאלים דייקו את מרחבי הפעילות שלכם. הציבו במרכז הדיון שאלות שיעזרו לכם למפות את מרחבי הפעילות שלכם. התשובות לשאלות אלו יהוו את הבסיס כאשר תצטרכו לחשוב על השותפים הפוטנציאליים הרלוונטיים לכם. כמו שאר חלקי המסמך גם כאן אל שתכחו לעדכן והלתעדכן ככל שהמיזם ילך ויתפתח.
- מקומי או ארצי?
- תוספתי או מענה חדש לחלוטין?
- האם הצורך מוכר או שבראשית הדרך צריך למסגר את האתגר?
- עליכם לשכנע שישנה בעיה או שכולם כבר מבינים שישנו אתגר שיש צורך לתת עליו מענה.
יצירת שותפויות מתחילה בחלומות משותפים
פעמים רבות אנו רוצים לפתור בעיה נקודתית, אבל שוכחים ששותפות נוצרת על בסיס חלומות משותפים. סימון סינק בסרטון שחרך את הרשת, Start with Why, טוען. אופני הפעילות משתנים באופן תדיר כי המציאות משתנה יחד עם זאת המשמעות והמהות נשארים. כך ששותפות המושתת על משמעות וחזון משותפים תשרוד לאורך תקופה ארוכה גם כאשר המציאות משתנה לנגד עיננו. לכן אל תתפתו להתמקד בסימפטום, בנקודת הקצה ובססו את השותפות סביב מעגל המהויות.
יצירת שותפויות אינה מסתיימת בשלב ההקמה
שותפויות מבוססות בראש ובראשונה על מערכות יחסים. ככאלו יש להשקיע ולתחזק אותן, לא ניתן לאמץ גישה של שגר ושכח, אלא יש צורך מתמיד בתחזוקה. פעם בשיחות על מהויות ופעם ביצירה ובניית אמון. ככל שתוכלו לשתף בהצלחות ולא פחות חשוב מכך בכישלונות, תדעו שלפניכם מערכת יחסים שתחזיק לאורך זמן. צרו יחד את מרחב החשיבה המאפשר לשנות את השותפות, את אופני ההתקשרות ואת היעדים שבדרך אך לכל אורך הדרך דעו שאתם יחד במסע המשותף הזה.
צרו יחד את תמונת העתיד ליום שאחרי
משום ששותפות מבוססת על תמונת עתיד רצויה וודאו שאתם מפנים את המשאבים המשותפים הן להווה והן לעתיד. שותפות ברת קיימא מבוססת על חדשנות, על יצירה של תשתית המאפשרת גדילה וצמיחה. לכן אל תתפו לראות את השותפות רק בפריזמה של כאן ועכשיו אלא הפנו ממנה משאבים להמשך, כך שהפרויקטים יפים ככל שיהיו לא יהיו בבחינת קצף על המים, אלא כתשתית ליצירה משותפת
יצירת שותפויות מהכרח להזדמנות
כפי שניתן לראות יצירת שותפויות הוא תהליך מורכב המצריך חשיבה, תכנון ויכולת ביצוע. המשתלבת עם התוכנית האסטרטגית והכלכלית העומדות בבסיסו של כל מיזם. אינכם צריכים לעשות את הדרך לבדכם, תאמו עימי שיחת ייעוץ בה נפה, נחשוב ונבנה תוכנית אסטרטגית שתהפוך את השותפות להזדמנות.