ייעוץ לעמותות מרעיון למציאות

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם אייזן
אברהם אייזן, יועץ לעמותות: ייעוץ לעמותות מרעיון למציאות

שתפו את הפוסט:

קשה לדמיין מרחבי חיים בישראל בהם לא פועלות עמותות. מגיל לידה ועד זיקנה המגזר השלישי מככב. מעונות, בתי ספר, חוגים, קופות חולים, בתי כנסת, עמותות ספורט ומופעי תרבות. את כל המגוון האדיר הזה מתפעלות כ-40,000 עמותות. המעסיקות יחדיו כחצי מיליון עובדים והיקפי פעילות של 180 מיליארד ₪. מרביתו של כל הטוב הזה בתקציביים ממשלתיים ועירוניים. כך שכל קיצוץ תקציבי המגיע ממשרד האוצר או שינוי ברגולציה מטלטלים את הספינה וגורמים לה להתרחק מחוף מבטחים. לנהל במציאות מורכבת זו היא אומנות מורכבת הדורשת יוזמה, יכולת הסתגלות וגם הסתייעות באנשי מקצוע.

ייעוץ לעמותות שירות שאינו בחירה טריוויאלית

הסטנדרט הרווח בעולם העמותות הוא לבצע הרבה עם מעט. אחת הטעויות הנפוצות היא לחסוך בייעוץ ופשוט לשרוד מיום ליום. אולם ייעוץ לעמותות אינם מותרות אלא הכרח. בהיעדר תכנון אסטרטגי המנתח את האיומים, החולשות החוזקות וההזדמנויות קשה לפרוץ את מעגל השרידות. בהיעדר תכנון הרואה למרחוק כל שינוי תקציבי ורגלוטורי מאיים להטביע את הספינה. לכן ישנה חשיבות לקחת ייעץ לעמותות העונה לצרכים העכשווים עם מבט צופה פני עתיד.

ייעוץ לעמותות מחייב היכרות עם השטח

במציאות בה יש עשרות אלפי עמותות בעשרות קטגוריות, חשוב לקחת יועץ שמבין את עולם התוכן בו אתם פועלים. לא אחד שקרא על כך בעיתון אלא יועץ המכיר את האתגרים, היודע איך נראית המציאות בשטח הרחוקה ממאמרים אקדמאים, דו"חות ביצוע וגיליונות אקסל. לכן לפני הבחירה וודאו שהיועץ שבחרתם מכיר את השטח ושיש בידו את הניסיון הדרוש.
לא פחות חשוב מכך חשובה הדינמיקה הבינ-אישית, היכולת שלכם לחוש פתוחים מספיק להביע ביקורת, לדייק וגם לסרב. לכן אל תצאו לדרך בלי שווידאתם שלצד הניסיון שוררת בחדר אווירה נעימה האפשרת למידה והתפתחות.

בחרתם לצאת לדרך משותפת הביטו גם פנימה אל הארגון שלכם ובצעו פעולות מקדימות שיחסכו לכם לא מעט כסף ותסכול ויאפשרו לכם למצות את תהליך הייעוץ.

ייעוץ לעמותות צ'ק ליסט

1. לקבל החלטה מודעת שיוצאים לתהליך
בחינה של אסטרטגיה אינה דבר שעושים על הדרך, היא מצריכה כנות ובחינה מחודשת של הנחות יסוד. לכן לפני היציאה לדרך וודאו שאתם בשלים לתהליך ומוכנים להקדיש לו את הקשב הראוי. זאת על מנת שתצליחו בסופו להישאר עם יותר ממצגת וחוברת אלא עם תוכנית ישימה להמשך.
2. להגדיר את מטרות התהליך –
אסטרטגיה היא מילה גדולה, צריך למפות את אזורי הכאב שבהם אתם רוצים להשתפר. מקדו את השאלות בהם תתמקדו ורכזו את מאמצי החשיבה הקבוצתיים כדי לתת להם מענה.
3. לקבוע יעדים לכל שלב בתהליך –
כמו בטיול חייבים לראות את סימני הדרך על מנת לדעת שאנו צועדים בדרך הנכונה. חלקו את התהליך לשלבים, קבעו יעדים והישגים הנדרשים בכל שלב ונסו להגדיר מי אחראי על הבאת התוצרים.
4. להתחייב ולהתמסר לתהליך –
אם יש דבר שעובדים שונאים הוא תהליך מרובה כותרות גרנדיוזיות שמאחוריהם מעט מאוד יישום. צאו לדרך בידיעה שייתכנו שינויים ובוודאות תידרש השקעה.
5. לקבוע מי הפורום שמשתתף בחשיבה –
ניתן לקיים מספר צוותים או לקבוע צוות מוביל ולצרף לשלבים השונים גורמים נוספים (מוטבים, וועד מנהל, מתנדבים וכו'). על מנת שהתהליך יהיה במיטבו וודאו שישנו גרעין שאינו מתחלף וצועד יחדיו את כל התהליך האסטרטגי, ישנה חשיבות לא מעטה ברציפות ובאמון הנבנה לאורך הדרך.
6. לצאת מהשיגרה –
לשריין זמן משמעותי ביומנים למפגשי החשיבה ולאחר מכן לצאת מהמוכר. קשה מאוד לחשוב רחוק שהדלת נפתחת והשגרה מקישה בדלת. לכן מומלץ מאוד לצאת מהסביבה המוכרת ולקיים את ימי החשיבה במקום אחר שגם משנה אווירה וגם מאפשר התמקדות.
7. ליצור אווירה מאפשרת –
תהליכי חשיבה דורשים פתיחות ואמון. לכן מעבר למילים הגדולות חיוני לייצר סביבה המעודדת הקשבה, שיח וגם הבעת דעות חתרניות.
8. לצאת לדרך –
תמיד ישנן סיבות לדחוק את החשוב בפני הדחוף. השוטף כשמו כן הוא הוא שוטף אותנו ומקשה להתרכז, אך ללא יציאה מהשגרה נתקשה מאוד להגיע ליעד הנכסף. לכן אל תחכו לרגע המתאים, פשוט צרו חלונות בזמן ביומן וצאו לדרך.

ייעוץ לעמותות אינו מותרות אלא הכרח

לא פעם אני שומע, "אנו מפנים את המשאבים שלנו למוטבים אין לנו כסף לתכנון". זו טעות רווחת הנובעת מטוב לב. אך עליה נאמר, "הדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות". ארגון שלא יארך לתרחישים שונים, יבחן את הרלוונטיות שלו אל מול השינויים ויתאים את עצמו פשוט לא ישרוד. ללא ריבוי מקורות הכנסה מספיק שינוי קטן במדיניות ומפעל אדיר של שנים ארוכות יכול לקרוס בחודשים בודדים. לכן אם המוטבים והשירותים שלכם חשובים לכם אל תוותרו על תכנון, ביום פקודה הוא יציל אתכם מפני קריסה.

עדיין מתלבטים האם להשקיע ב- ייעוץ לעמותות ?
מוזמנים לדבר איתי!
עם ניסיון של כמעט 20 שנה בניהול במגזר השלישי, יצירת שותפויות ממשלתיות וגיוס משאבים במיליוני שקלים, אני מציע לכם צעידה משותפת בדרך. יחד נגדיר את המטרה ונסמן את הנתיב שיאפשר לנו לעבור ממצוי לרצוי.

אני לא מבטיח שהדרך תהייה קלה, אך לאחר תהליכים רבים אני יודע שהיא תהייה משמעותית ולאלו שיתמסרו אליה היא תהייה הדרך שתאפשר להם לממש את הייעוד מתוך יציבות וחוסן ארגוני.

רישום לניוזלטר

הירשמו לקבלת תובנות וכלים אפקטיביים, לא יותר ממייל בחודש

פיתוח וניהול שותפויות

לא ניתן לחולל שינוי עיסקי או חברתי ללא יצירת שותפויות ואיגום משאבים. פיתוח שותפויות איננו מותרות אלא הכרח לקידום מיזמים ברי קיימא ולשיפור המענים הניתנים ללקוחות הקצה.

הרשמה לניוזלטר

אנחנו לא שולחים ספאם!

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

מתי מדדי הצלחה מובילים דווקא לכישלון?

מדדי הצלחה לא מדויקים עלולים לפגוע בחוסן הארגוני. כדי להימנע מכך יש לשנות את שיטת התגמול ולעודד עבודת צוות, מנטורינג ולמידת עמיתים. בואו ללמוד איך לעשות זאת

חיפוש עבודה מתחיל במיקוד

גיוס עובדים – איך תמצאו את העובד הנכון עבורכם?

גיוס עובדים ביום שאחרי הקורונה, מצריך את המעסיקים להכיר את קהלי העובדים. להבין את הצרכים והטעמים שהשתנו אך יחד עם זאת לא לוותר על מקצועיות. מציאת האיזון מצריכה תהליך מדויק. קבלו שבע שלבים שיעזרו לכם למצוא את הנתיב לגיוס המיוחל

הקשבה

ניהול קשוב – מענה לגל ההתפטרויות

משבר הקורונה מצריך ניהול מזן אחר. שיטת הניהול הקשוב מאפשרת לעובדים להישמע, להרגיש נראים, משמעותיים ושייכים. בפוסט הבא תקבלו את הצעדים הראשונים בדרך לניהול קשוב.

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

דילוג לתוכן