בעולם בו ההתפתחות הכלכלית מבוססת על הפיכת ידע למידע שימושי ל- נטוורקינג יש תפקיד מכריע ביכולת שלנו להתפתח ולהשיג תוצאות. כמו הרבה מילים הזוכות לבאז גם נטוורקינג (רישות חברתי) מקבלת מקום בהיכל התהילה. כדי לענות על הצורך מוקמים מועדונים למפגשים חברתיים ויצירת חיבורים (BNI, BIZ MAKE BIZ), קבוצות און ליין וכנסים היכולים למלא לכם את היומן מכאן ועד לדצמבר הבא. אין ספק שישנה חשיבות לפלטפורמות השונות, אך יצירת נטוורקינג אינה אירוע בודד המתקיים אחת לתקופה, אלא דרך חיים המושתתת על תוכנית אסטרטגית סדורה. במאמר הבא אסביר כיצד בונים נטוורקינג יעיל שיסייע לכם לממש את מטרותיכם ביעילות ובהנאה.
נטוורקינג אפקטיבי: הגדרת מטרות
נטוורקינג היא למעשה הרשת המקצועית שלכם, כזו האמורה לסייע לכם לממש את המטרות המקצועיות\עסקיות שהצבתם לעצמכם. לכן חשוב מאוד להבין מהם התחומים בהם אתם מתעניינים ובעיקר מהם המרחבים המקצועיים בהם אתם יכולים להעניק ערך ולקבל ערך. המיקוד המקצועי הוא חשוב משום שהמשאב היקר ביותר שברשותנו הוא זמן וכאשר אנו משקיעים במרחב מקצועי מסוים בהכרח אנו משקיעים פחות זמן במרחב מקצועי אחר. לכן אם רוצים להגיע לתוצאות עלינו להתמקד.
מיקוד אינו אומר להיות צרי אופקים, אלא בהבנת מרחבי הפעולה בהם אנו נשקיע את משאבי הזמן שלנו ונממש את התוצאות הרצויות בעבורנו.
תכנון אסטרטגי - מפו את הקיים
לאחר שהגדרנו מהם המרחבים המקצועיים בהם נתמקד, נפנה למיפוי המחולק לשני שלבים.
שלב ראשון – מפו את האנשים שכבר נמצאים באנשי הקשר שלכם.
עברו על רשימת אנשי הקשר שלכם בטלפון ורשמו בטבלת אקסל נפרדת את שם / ארגון / תפקיד / מספר טלפון / לינק לאתר / מדיה חברתית / תחום / מאיפה אנחנו מכירים. בנוסף בעמודה נפרדת מפו את מידת הקשר כלומר בירוק- מעגל קרוב (שנינו מכירים אחד את השני ואין לי בעיה להרים לו טלפון). בצהוב- חבר של חבר ובכחול-אנחנו מכירים מתוכניות משותפות אך איננו מכירים לעומק. הרשימה הזו נותנת שיקוף טוב לקיים ומאפשרת להבין באילו תחומים אתם חזקים והיכן יצרתם את הנטוורקינג המקצועי שלכם.
מחקרים מראים שדווקא הקשרים החלשים (חבר של חבר) הם בעלי הפוטנציאל הגדול ביותר לפיתוחים משותפים. בעוד שעם חברים ממדרגה ראשונה נחשוש מעירוב של חברים ועסקים, דווקא הקשרים הרופפים הם הזדמנות של ממש. כאלו שיש לנו עימם מצע משותף אך לא קירבה רבה מדי שנחשוש להרוס.
שלב שני – מפו את האקו-סיסטם בו אתם פועלים (אני ממליץ לעבוד עם MindMeister)
כדי להבין לאן אנו הולכים יש צורך במפה. אני מסתייע בשלב זה במפת חשיבה העוזרת לי להבין מי הם המשפיענים בתחומים בהם אני מתמקד. בשלב זה אני רושם את התחומים בהם אני רוצה להתמקד ולאח מכן כמו בסיעור מוחות אני מוסיף מידע המסייע לי למפות את התחום:
- קבוצות פייסבוק / וואטסאפ / לינקדין רלוונטיות
- משפיענים בתחום (בארץ ובעולם)
- ארגונים\חברות הפועלות בשדה המקצועי
- כנסים מרכזים
מפת השליטה עוזרת לי להבין היכן אני נמצא ובעיקר את מי ואת מה עלי להכיר, על מנת להקים רשת נטוורקינג יעילה ואפקטיבית לצרכים המקצועיים שלי.
לאחר שתנתחו את הנתונים באמצעות PIVOT פשוט תגלו מהם מנועי הצמיחה של הרשת החברתית שלכם. מבלי להכיר אתכם לעומק אוכל להגיד בוודאות "אם יוצאים מגלים דברים נפלאים". כלומר אימוץ גישה של סרנדיפטי המעודדת יציאה מאזור הנוחות והרחבה פרו-אקטיבית של מעגלי נטוורקינג. אם יורדים מסיסמאות למעשים הפרקטיקה היא השתתפות בכנסים\תוכניות מנהיגות\משלחות\הצעת בקשות חברות ברשתות. למרות השפע האינ-סופי כדי להכיר ולהתרחב בסופו של דבר צריך לצאת מהמוכר ולהיפגש. כפי שכולנו יודעים הזמן מוגבל והשאלה היא אם מי להיפגש? כאן נכנס השלב השני של המיפוי.
תוכנית אסטרטגית, צרו הזדמנויות
במציאות הדיגיטאלית בה אנו חיים השלב הראשון הוא ליצור את תשתית הנטוורקינג באון-ליין. בקשו חברות בלינקדין, הצטרפו לקבוצות מקצועיות והירשמו לרשימות דיוור הרלוונטיים לעולמכם המקצועי. בשנים האחרונות יש מקום של כבוד לקבוצות וואטס-אפ מקצועיות העוסקות בתחומי תוכן שונים (מאסטרטגיה ועד שיווק) חלקן פועלות כקבוצות שידור וחלקן כקבוצות המאפשרות שיח והתייעצות. אני אוהב את הקבוצות הממוקדות הנותנות ערך ומאפשרות להבין את הלכי הרוח בתחומים השונים. בשל העומס של ההתראות הקופצות את חלקן אני שם מלכתחילה בארכיון ומעת לעת אני נכנס וגולל כדי לדעת מה התחדש.
למרות השפע הדיגיטאלי אין תחליף למפגש הבינ-אישי, המאפשר שיחה בגובה העיניים. משום שזהו צרכן זמן מרכזי (נסיעה, חניה, בחירת מקום, פגישה) צריך לעשות אותו במסורה. אני לא מצליח להגיע ליותר מפגישה אחת לשבועיים\חודש, אולם באידיאל צריך להגיע לפגישה שבועית המאפשרת לפתוח את הראש, להתעדכן ובעיקר לחזק את שריר הסקרנות. לרוב מעצם השיחה נוצרים חיבורים מפתיעים מאנשי קשר חדשים, עדכונים על פרויקטים או תחומי תוכן המתחברים לעשיה היום יומית שלכם.
כנסים מקצועיים מהווים גם הם מרחב בו ניתן להרחיב נטוורקינג מקצועי. לאחר השתתפות בלא מעט כנסים ומיט-אפים מקצועיים נוכחתי לדעת שבלי הכנה מוקדמת הם אינם אפקטיביים. כלומר אם לא הגדרתי את מי אני רוצה לפגוש ומה אני רוצה להשיג, אני נשאב לחברים המוכרים. אלו שיחות נחמדות שמאפשרות שימור קשר אך לרוב אינן מרחיבות את המעגלים. כך שמומלץ מאוד להבין רגע לפני שנרשמים מהי המטרה המנחה אותנו ואת מי אנו רוצים לפגוש כדי להשיג אותה.
נטוורקינג כדרך חיים
נפגשתם, הכרתם אך הזמן לא עוצר מלכת. עוד ועוד מטלות ואירועים נכנסו למירוץ חייכם והקשרים של אתמול נשכחו בבליל המציאות. לכן ישנה חשיבות רבה לפולו-אפ. הייתם בכנס ולקחתם פרטים, אל תשכחו לשלוח מייל עם החומרים עליהם דיברתם. התעניינתם בדובר מסוים כנסו תוך כדי ההרצאה לעמוד הלינקדין שלו והירשמו כעוקבים. אחרת פשוט החיים ישטפו אתכם והמאמץ שהשקעתם ירד לטמיון.
הדבר המשמעותי ביותר ביצרת קשרים מצוי ביכולת ליצור מערכות יחסים ולא יחסי תן וקח. יחסים המושתתים על תחושת ההדדיות, אף אחד לא אוהב להרגיש במערכת יחסים חד-צדדית. קיבלתם הפניה מעניינת נסו גם אתם ליצור חיבור. הפנו אתכם לספר או לפודקסט רלוונטי, לאחר שהאזנתם תנו פידבק וחברו גם כן לתוכן משמעותי.
הדבר המשמעותי ביותר שתוכלו לעשות הוא להיות מאזינים טובים, ולהבין האם באמצעות סל היכולות שברשותכם אתם יכולים לסייע לבן שיחתכם למצוא מענה לבעיה המטרידה אותו.
נסו ככל שניתן להיות אותנטיים ולא סתם להחניף או להרים שלא לצורך, זה מביך. יחד עם זאת כאשר ישנה תחושה של הדדיות אמיתית, מתחיל להיווצר דבר חדש שמאפשר חיבור והרחבת מעגלים.
תכנון אסטרטגי + נטוורקינג = אסטרטגיה מנצחת
לסיכום, נטוורקינג לא נעשית על הדרך. היא חלק מארגז הכלים האסטרטגי המסייע לנו לפתח ולהתפתח גם ברמה האישית וגם ברמה המקצועית. כמו כל דבר בעל משמעות צריך להשקיע בו זמן ופשוט להכניס אותו ליומן ולרשימת המשימות. בשונה מפעולות אחרות כאן מדובר על דרך חיים הנבנית שלב אחר שלב, אין קיצורי דרך. לכן ככל שתקדימו לפתח את הרשת שלכם, להרחיב את נקודות המבט ולהתרשת כך תוכלו להיות ערוכים במידה טובה יותר למציאות המשתנה בה אנו חיים.
להרחבה על הנושא מוזמנים להאזין לפרק מרתק על יצירת נטוורקינג כדרך חיים בפודקסט Coaching for Leader בו מתראיינת החוקר המוערכת Ruth Gotian.
בתחתית הפרק תוכלו למצוא הפניות לפרקים נוספים בנושא וגם למחקרים וכלים שיאפשרו לכם להתנסות ולהתמקצע בבניית הרשת שלכם.
למעוניינים בעברית אני ממליץ על סדרת הפרקים של BIZ TALK עם משה חרלופסקי, בה לצד הרקע הנרחב ניתנים כלים נהדרים לבעלי עסקים הרוצים להרחיב את הרשת שלהם וליצור הפניות וחיבורים ייחודים.